Blog over het bereiken van jouw doelen via een jaarplan

Een succesvol jaarplan maken - deel 1: start met een terugblik

Met een nieuw jaar voor de deur is het een goed moment om terug te kijken én vooruit te denken over wat je komend jaar wil bereiken. Heldere doelen creëren tenslotte focus en brengen je verder. Wij helpen je in deze blogreeks met handige tips over het maken van een persoonlijk jaarplan. In deze blog beginnen we bij de onmisbare start: terugkijken naar je (niet) bereikte doelen.

Terugkijken = leren & inzicht creëren

Of je het nou een jaarplan of een persoonlijk ontwikkelingsplan noemt, het doel is hetzelfde: zorgen dat jij gerichter je doelen en ambities realiseert. Bij een persoonlijk jaarplan schrijven heb je dan ook een aantal onderdelen waar je naar kijkt. Dit zijn bv. je werk, relatie & gezin, sport, maar ook energiegevers en energieslurpers. Zo creëer je een totaalplaatje van je huidige leven en prestaties en waar je naartoe wil.

 

De basis leggen voor je jaarplan

Een goed jaarplan maken begint dus bij het terugkijken op het afgelopen jaar en de status quo opmaken. Kijk hierbij naar onderstaande elementen en werk die helder uit op papier:

  • Highlights: waar was je afgelopen jaar blij mee? Zijn er dingen waar je trots op bent? 
  • Lowlights: waar was je niet tevreden over? En welke zaken waren wel ok, maar had je liever een stuk beter of anders gedaan?
  • Doelen: welke doelen had je en welke zijn wel of niet gerealiseerd? Kijk ook of je hier een oorzaak aan kunt koppelen waarom iets (niet) gelukt is.

Lastig om te beginnen en waar je nou het beste naar kijkt? Snappen we! Daarom hebben we de belangrijkste categorieën om onder de loep te nemen voor je jaarplan voor je op een rij gezet. Namelijk: werk, relatie & gezin, familie, vrienden, gezondheid, vaardigheden, plezier, energiegevers, energieslurpers, inkomen, sparen en (privé)projecten waar je mee bezig bent geweest.

 

De drie elementen voor een succesvol jaarplan

Deze terugblik geeft je inzichten in de dingen die goed gingen, niet zo lekker gingen en waar eventuele drempels zitten die jou tegenhouden in je ontwikkeling. Waardevolle lessen dus om mee te nemen in de verdere uitwerking van je jaarplan. Voor een succesvol ontwikkelplan ga je door met de volgende twee onderdelen:

  • Brainstormen over je doelen voor komend jaar. Hierbij kijk je naar de eerder genoemde elementen zoals werk, gezin en financiën en diep je deze onderdelen verder uit. Het resultaat is een mooi overzicht per categorie wat je wil bereiken, wat je hiervoor wil doen en waarmee je wil starten of juist stoppen.
  • Je doelen vastleggen. Hierbij maak je doelen zo SMART mogelijk en geef je ze een plek in je ontwikkelplan voor komend kwartaal. Hierbij kijk je ook alvast uit naar de kwartalen later in het jaar en maak je alvast een ruwe opzet qua doelen die je dan wil bereiken. Zo creëer je een sluitend jaarplan vol uitdagende, maar ook haalbare doelen waarmee jij aan het einde van komend jaar terugkijkt op een succesvol jaar vol behaalde doelen.

 

Nog meer handige tips voor professionals

Tot zover dit eerste blog met tips om een succesvol en helder jaarplan te schrijven. Ga aan de slag met de terugblik en leer hoe jij dingen nog beter kunt doen. Binnenkort volgt het volgende blog vol handige vragen om inzicht te krijgen in je doelen en ambities voor in je jaarplan. Nu al benieuwd naar meer praktische tips? Bekijk dan ook onze andere handige tips & tools voor professionals. Zo blijf je Continu groeien. En daar word jij een betere professional van!