Blog over knopen doorhakken

Dit is dé manier om knopen door te hakken!

Vind jij het moeilijk om grote beslissingen te nemen? Blijf je ze maar voor je uitschuiven? Bang om de verkeerde keuze te maken? Twijfels kunnen een nuttige raadgever zijn. Maar ze hebben ook een verlammend effect. Gelukkig is er een methode die knopen doorhakken makkelijker maakt: jezelf messcherpe, verhelderende vragen stellen. Wij hebben er 12 voor je op een rij gezet.

1. Heb ik het probleem helder gedefinieerd?

Nog niet? Eerst doen. Hoe kun je een goed besluit nemen als je je vraagstelling of probleem niet helder hebt voor jezelf?

2. Heb ik me verdiept in de materie?

Zorg dat je weet waarover je praat. Verzamel informatie. Je kunt geen wijs besluit nemen als je de materie niet begrijpt.

3. Heb ik nagedacht over alternatieve oplossingen?

Er leiden altijd meerdere wegen naar Rome. Denk na over je doel en onderzoek alternatieve wegen om daar te komen.

4. Heb ik de opties geanalyseerd?

Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende opties? Analyseer je bevindingen en oordeel welke als winnaar uit de bus komt.

5. Wat zegt mijn gevoel?

Vaar niet blind op alleen je ratio. Luister ook naar je gevoel. Als een keuze niet goed aanvoelt, dan is het waarschijnlijk toch niet zo’n verstandig idee. De beste beslissingen klinken niet alleen goed, ze voelen ook goed. Het betekent dat ze passen bij je persoonlijke waarden. 

6. Brengt de beslissing mij dichter bij mijn doel?

Ja? Wat houdt je dan nog tegen? Ga ervoor! 

7. Pakt mijn beslissing het echte probleem aan?

Gaat je keuze het verschil maken? Verdwijnt het probleem met deze keuze? Of zit het echte probleem dieper en is er dus meer voor nodig? Als er meer voor nodig is: is deze beslissing dan een goede eerste stap?

8. Wat adviseren anderen?

Laat anderen niet voor je beslissen, maar vraag gerust om advies. De tip of feedback van een ander kan je enorm helpen en je beslissingsproces in beweging zetten.

9. Helpt het mij groeien?

Is zelfontwikkeling een belangrijke persoonlijke waarde voor je? Dan zal deze vraag je helpen bij je besluit. Gaat een bepaalde keuze jou geen groei opleveren? Besluit dan om het niet te doen.

10. Gaat het mij mooie herinneringen opleveren?

Elke beslissing wordt uiteindelijk een herinnering. Maak in gedachten een sprongetje in de tijd. Zul je later blij zijn met je beslissing? Gaat het je een mooi verhaal opleveren? Een dankbare les? Of simpelweg een moment om te koesteren? Ga er dan voor. 

11. Waar ben ik bang voor?

Wat is precies de angst die je tegenhoudt om die knoop door te hakken? Ben je bang iemand te kwetsen? Ben je bang voor gezichtsverlies als het misgaat? Ben je bang dat je je kostbare tijd verspilt? Is je angst terecht? Weegt ze op tegen het doel dat je voor ogen hebt?

12. Wat is het ergste dat mij kan gebeuren?

Stel, je keuze pakt verkeerd uit. Is dat heel erg? Is je keuze onomkeerbaar of kun je je keuze altijd nog bijstellen als dat nodig is?

Tot slot. Besef dat je waarschijnlijk meer spijt krijgt van de keuzes die je niet hebt gemaakt, dan van de keuzes die je wel hebt gemaakt. Dus pak die bijl en hak die knopen door!

Succes!