Blog over fouten maken

Slim omgaan met stevige kritiek doe je met deze 5 tips

Hoe anders zou social media eruit zien als we alleen nog maar zouden posten over falen en mislukken. In plaats daarvan zien we alleen maar de succesverhalen en benadrukken we alleen de fantastische dingen die we meemaken. We doen er alles aan om falen te voorkomen. Maar juist door te falen komt het echte succes. Hoe? Wij leggen het je uit…

Laten we beginnen bij een aantal voorbeelden van mensen die grote successen hebben geboekt. Denk je dat zij deze successen hadden behaald als ze niet eerst flink gefaald hadden?

  • Neem bijvoorbeeld Thomas Edison, de uitvinder van de gloeilamp. Na talloze pogingen was het hem nog steeds niet gelukt om een werkende gloeilamp te maken. Er werd hem gevraagd hoe het voelde om zo laat in zijn carrière nog een mislukkeling te zijn. Zijn antwoord: “Ik heb niet gefaald, ik heb simpelweg tienduizend manieren gevonden die niet werken.”

Deze manier van denken zorgde ervoor dat Edison zijn mislukkingen zag als onderdeel van een langere weg naar succes. Een werkende gloeilamp was er nooit gekomen zonder de duizenden pogingen die mislukten.

  • Of neem een voorbeeld aan J.K. Rowling, schrijfster van de populaire Harry Potterreeks. Zij beschouwde zichzelf ooit als de grootste mislukking die ze kende: 'Mijn buitengewoon korte huwelijk was geïmplodeerd, ik was werkloos, een alleenstaande moeder en zo arm als je kan zijn zonder dat je dakloos bent in Groot-Brittannië,' vertelt ze tijdens haar speech voor de Harvard Commencement in 2008.

Doordat ze niet dieper kon vallen werd voor haar duidelijk wat echt belangrijk was in het leven. Ze pakte op wat ze het liefste wilde doen zonder bang te zijn om te falen, wat leidde tot haar succesvolle carrière.

Hoe kan jij nou de kracht van falen gaan omarmen? Wij delen vijf tips waar je direct mee aan de slag kunt:

  1. Schrijf op waarvoor je bent aangenomen
    Niemand is een supermens die alles kan. Zorg dus dat je helder hebt wat jouw ‘hoofdtaken’ zijn en laat je dáár op beoordelen. Door je baas én door jezelf.
  2. Waar word jij blij van?
    Er wordt gezegd: ‘Doe waar je goed in bent’. Maar misschien vind je dat wel helemaal niet leuk om te doen. Als je blij wordt van je werk zal je er in gaan uitblinken en krijg je vanzelf meer zelfvertrouwen.
  3. Vraag om hulp
    Dit is geen teken van zwakte, maar juist een teken van zelfstandigheid en zelfkennis. Als je aangeeft waarin je minder goed bent en daarbij om hulp vraagt, dan kan een ander je voorruit helpen en kan jij weer doorgaan met wat je moeiteloos afgaat.
  4. Goed is goed genoeg
    Niet alles hoeft perfect te zijn. Als alles perfect moet zijn is het nooit af. Er zal altijd iets zijn wat anders kan, dit werkt verlammend en demotiverend. Neem eens genoegen met gewoon goed.
  5. Uit de comfortzone
    Doe eens een keer iets wat je anders nooit zou doen, maar wat je stiekem wel leuk lijkt. Wie weet ontdek je een nieuw talent! En als het mislukt of niet loopt zoals gehoopt, bekijk het dan positief: je hebt in ieder geval iets nieuws geprobeerd en je niet laten tegenhouden door angst!

Bonustip: Houd eens 15 dagen bij wat je dagelijks fout doet, en wat je op dat moment voelt. Welke ontwikkelpunten kun je halen uit je fouten? Zet de negativiteit over het moment om in positieve stappen voor verbetering. Doe dit eens samen met een collega, partner of vriend en bespreek de ervaringen.