Altijd al willen weten wat de langste tunnel ter wereld is?

De langste tunnel van de wereld

Nederland staat niet zo bekend om z’n tunnels. De Westerscheldetunnel is met een kleine 7 kilometer de langste autotunnel van ons land. Daarmee doen we letterlijk onder voor de écht grote kokervormige gangen. We geven een overzicht van de 5 langste autotunnels ter wereld. Ken jij ze allemaal?

5. Hsuehshan (12,9 km) - Taiwan

De constructie van de ‘sneeuwbergtunnel’ startte in 1991. 425 miljoen euro, 25 mensenlevens en 15 jaar later opende deze tunnel haar deuren. De opening verkortte de reisduur tussen Taipei naar Yilan met anderhalf uur. 

 

4. Arlberg (14 km) - Oostenrijk


Met zijn 14 kilometer is dit de langste tunnel van Oostenrijk. Binnen 4 jaar tijd is deze tunnel toegankelijk gemaakt voor het verkeer. Voor een luttele 9 euro tolgeld, kun je de Arlberg tunnel al rijdend van binnen bewonderen.

 

3. St. Gotthard (16,9 km) - Zwitserland


Al meer dan 30 jaar bekend en vooral berucht vanwege het grote ongeluk dat er in 2001 plaatsvond. Er overleden 11 mensen en de tunnel was 2 maanden dicht voor schoonmaakwerkzaamheden. Zeer grote kans dat je hier doorheen rijdt als je op weg bent naar de camping in Italië. 

 

2. Zhongnanshan (18 km) - China


Een zilveren plak voor China. Zodra je de Zhongnanshan tunnel binnenrijdt, ben je afgezonderd van het tegemoetkomende verkeer. Deze twee buizen lopen 18 kilometer parallel naast elkaar. Deze tunnel doorkruist de 1640 meter hoge Zhongnanberg. Met dit bouwwerk dat in 2007 afgerond werd, is 310 miljoen euro gemoeid.

 

1. Lærdal (24,5 km) - Noorwegen


Deze gigantisch lange tunnel is gebouwd om de verbinding tussen Oslo en Bergen te bevorderen. In totaal is er voor 2,5 miljoen kuub aan steen verwijderd. Deze tunnel kent geen nooduitgangen, maar is wel voorzien van een ander snufje. In de tunnel bevinden zich namelijk nog 3 grotten die dankzij haar blauwe licht werken als ‘wake-up-call’ voor het doorgaande verkeer.

 

Geen autotunnel, maar zeker wel het vermelden waard: Met een lengte van 57 kilometer is de Gotthard spoortunnel met afstand de langste tunnel ter wereld! 

Vacatures Civiel techniek

Projectleider Water
  • Roermond
  • HBO