Blog over carrière maken

Carrière maken voor stijfkoppen: 6 tips

Ben jij wel eens eigenwijs? ‘Stijfkopperij’ is vaker een nadeel dan een voordeel voor je carrière. Niemand werkt graag samen met de stijfkop van het bedrijf. Maar ja, hoe doe je dat, je zin krijgen zonder koppig over te komen? 6 tips!

Tip 1: besef dat koppig zijn niet de weg is

Besef allereerst dat koppig zijn je niet altijd verder brengt. Hoe dieper je de hakken in het zand zet, hoe meer weerstand je zult ondervinden. Onderken daarnaast dat je simpelweg niet altijd gelijk hebt. Anderen kunnen net zo goed gelijk hebben.

Tip 2: luister naar anderen

Dit is een lastige. Goed luisteren is voor ‘gewone’ mensen al moeilijk. Laat staan voor ‘stijfkoppen’. Toch is het essentieel. Jij wilt gehoord worden. Maar dat geldt ook voor anderen. De belangrijkste tip: vul je hoofd niet met redenen om ‘nee’ te zeggen. Dat is geen luisteren. En onderbreek de ander niet. Parkeer je vooroordelen tijdelijk.

Wel doen: benoemen welke emotie je waarneemt bij de ander. Bijvoorbeeld: ‘Ik zie dat dit onderwerp je echt aan het hart gaat’. Nogmaals, mensen willen gehoord worden. Door de emotie bij de ander te benoemen, laat je merken dat je echt luistert.

Tip 3: win vertrouwen in kleine stapjes

Heeft je koppigheid te maken met het gebrek aan vertrouwen in de ander? Geef die ander de kans om zijn of haar gelijk te bewijzen. Mensen gaan heus geen misbruik maken van de situatie zodra jij je verzet opgeeft. Neem kleine stapjes met weinig risico, dat werkt het beste. En heb geduld. De meeste mensen willen je gewoon helpen. Wees daar blij mee.

Tip 4: leg je keuzes uit met rationele argumenten

Een mening is lastig te verdedigen. Maar met rationele argumenten kweek je begrip en krijg je medestanders. Haal misverstanden uit de lucht. Het omgekeerde geldt ook. Vraag de ander om zijn of haar standpunt nader te verklaren. Zorg dat je de ander goed begrijpt.

Tip 5: zoek overeenkomsten en gezamenlijke belangen

Je standpunt of idee onvermurwbaar opdringen aan anderen wekt vaak weerstand op. En dat werkt averechts, terwijl je elkaar nodig hebt. Investeer daarom liever in je relatie en zoek eerst naar zaken waarover jullie het eens zijn. Zijn er overeenkomsten of gezamenlijke belangen? Stip die aan en het gesprek zal direct een stuk soepeler verlopen.

Soms kom je er met de beste wil van de wereld niet samen uit. Zelfs als alle koppigheid aan de kant is gezet. Ben het er dan over eens dat jullie het oneens zijn. Accepteer dat. Zo blijft de relatie werkbaar en wie weet komen jullie er later alsnog uit.

Tip 6: onderhandel

Leer onderhandelen zodat je compromissen kunt sluiten en samen kunt werken. Dat is doorgaans effectiever, constructiever en professioneler dan dwars blijven liggen.

Nawoord

Tot slot nog een nuancering. Eigenwijs zijn kan je ver brengen. Als Henri Ford niet zo eigenwijs was geweest om een zelfrijdende voertuig te bouwen, dan reden we nu nog met paard en wagen rond. Dus voel je niet direct schuldig als je weer eens koppig bent geweest. Je bevindt je in goed gezelschap.

Succes!