Blog over persoonlijke ontwikkeling

Welke lessen kun je leren van bordspellen spelen?

Het spelen van bordspellen is van alle leeftijden en zeker niet alleen voor kinderen. De markt voor bordspellen voor volwassenen is groot en steeds meer mensen houden spelletjesavonden met vrienden en familie. Daarom vroegen wij ons af: Welke lessen kun je als professional leren van het spelen van bordspellen? Wij zetten er alvast 3 voor je op een rij. Kun jij er nog meer bedenken? 

 

Het overzicht bewaren 

Het is net zo belangrijk om jouw eigen kaarten of speelstukken in beeld te hebben als die van je tegenstanders. Wat zoeken ze? Welke strategie hanteren ze? Houd jij het overzicht van de acties van alle spelers, dan maak je de grootste kans om te winnen. Die les kun je goed meenemen naar je carrière wanneer je in jouw functie ook regelmatig meerdere ballen in de lucht moet houden.  

 

Tegen je verlies kunnen 

Heb jij een projectmatige functie? Of werk je bij een commerciële organisatie? Dan weet je dat tegenslagen er nou eenmaal bij horen. Soms heb je een fantastische tekening uitgewerkt, aan alle wensen van de klant voldaan en alsnóg niet die aanbesteding binnengehaald. Al het werk voor niks? Als het goed is niet, want van ieder vraagstuk leer je weer iets bij. Een gemiste tender, die onverwachte uitloop of dat ene kleine foutje die niemand gespot heeft; het hoort er allemaal bij. Maar zuur kan het wel zijn natuurlijk. Daarom is het goed om te leren om tegen je verlies te kunnen. Kun jij jezelf goed beheersen wanneer je ingemaakt wordt met een bordspel? Of vliegt het spel regelmatig door de kamer?

 

Je strategie bepalen en toch flexibel blijven 

Ieder ontwikkel vraagstuk in de bouw of techniek is uniek. Met unieke kansen, wensen en onmogelijkheden. Daarnaast zijn de stakeholders van ieder project uniek. Net als in een bordspel zijn de regels en kaders vooraf duidelijk, maar moet je gaandeweg flexibel zijn. Daarom is het belangrijk dat je onder andere oefent met snelle keuzes maken, aanpassingen doen en inspelen op nieuwe informatie. Houd je hoofd koel, focus op de stip op de horizon en stuur bij waar nodig, dan maak jij van iedere opdracht een succes en pak je die winst op spelletjesavond!