
4 waardevolle lessen die we kunnen leren van Koning Willem-Alexander
Wat kunnen we eigenlijk leren van Koning Willem- Alexander? We delen een aantal belangrijke lessen en hoe jij dit in jouw eigen werk toepast.
Uiteraard is iedereen uniek, maar we kunnen aan de hand van het DISC model mensen in vier gedragstypen verdelen. Naast dat het fijn is om te weten wat voor gedragstype je zelf bent, helpt DISC je om je teamgenoten beter te leren kennen. Vaak kun je aan de hand van de uitslag al zien waar de pijnpunten in de samenwerking zitten.
Deze mensen worden gemotiveerd door resultaten, actie en doelen. Ze houden van uitdagingen, afwisseling, moeilijke taken, vrijheid van handelen en nemen graag de leiding. Ze zijn sterk in het oplossen van problemen, nemen graag risico’s en zijn besluitvaardig. Ze kunnen als autoritair en ongeduldig overkomen. Ze vergeten details en houden er niet van als andere mensen hun gaan controleren of hun beslissingen in twijfel trekken.
>> In de communicatie zijn ze direct en duidelijk tegen je, ze vinden het dus ook prettig als je zo terug communiceert.
Collega’s die voornamelijk geel zijn, zijn mensen die houden van een vriendelijke sfeer en houden ervan om te praten en van een geintje op zijn tijd. Ze zijn sterk in het overtuigen en motiveren van anderen en zijn vaak vrolijk. Een valkuil is dat ze te veel kletsen en hun zaken niet afmaken. Ze vinden tijdschema’s, afwerklijstjes en routine niet fijn. Ze hebben een hekel aan deadlines en onvriendelijke mensen.
>> In de communicatie zijn ze open en kijken ze naar mogelijkheden. Ze worden gemotiveerd door erkenning, populariteit en plezier.
Dit zijn mensen die houden van voorspelbaarheid, routine, samenwerken en dat zij hun specialisme in kunnen zetten. Ze zijn sterk in het helpen van anderen, de vrede onderling bewaren en ze zijn heel loyaal. Ze kruipen soms in hun schulp, kunnen wrokkig zijn en zich te bescheiden opstellen. Als ze niet weten waar ze aan toe zijn worden ze onzeker. Ze vinden onenigheid niet fijn en ze houden er ook niet van als ze opgejaagd worden.
>> In de communicatie vinden ze het vooral fijn als je voorspelbaar en vriendelijk communiceert.
Schema’s, lijstjes, correcte procedures, consequentie en accuratesse daar maak je deze collega’s blij mee. Ze zijn sterk in het zaken grondig analyseren, het aangeven van fouten en ze zijn heel ordelijk. Maar kan zich verliezen in details, kan pietlullig en te voorzichtig zijn. Daarnaast heeft hij/zij een hekel aan fouten maken, kritiek krijgen, snelle beslissingen en onvoldoende tijd hebben voor analyse en evaluatie.
>> In de communicatie is het belangrijk om met feiten te komen en hem of haar voorbereidingstijd te geven.
Ieder gedragstypen heeft zijn sterke punten, maak hier gebruik van en zorg er bij de taakverdeling voor dat ieder werk krijgt waarin hij of zijn uitblinkt. Je zal zien dat de samenwerking een stuk makkelijker zal gaan.