7 tips om relaxed toe te werken naar je welverdiende vakantie

7 tips om relaxed toe te werken naar je welverdiende vakantie

Oh jee, bijna zomervakantie. En je moet nog zoveel doen. Zoveel regelen. Zoveel overdragen. Zoveel… stress! Juist als je een drukke baan hebt of veel verantwoordelijkheid draagt, is het belangrijk dat je relaxed toewerkt naar je welverdiende vakantie. Makkelijker gezegd dan gedaan? Nee hoor. Met deze 7 tips kun jij het ook. Weg met die pre-vakantiestress!

Tip 1. Zorg voor overzicht
Overzicht zorgt voor rust in je hoofd. Zet daarom een paar weken voor je op vakantie gaat op een rij:

  • Wat je voor je vakantie nog moet oppakken of afmaken;
  • Wat je na je vakantie kunt oppakken en wat je moet delegeren.

Heb je achterstanden of grote klussen? Plan ze nu in, zodat je straks niet in tijdnood komt.

Als je overzicht hebt, voorkom je dat je ‘ja’ zegt tegen een klus, terwijl dat eigenlijk niet meer past binnen je planning.

Tip 2. Plan gaten in je agenda
De laatste dagen voordat je vertrekt komt er veel op je af. Daarom is het verstandig om in die resterende periode enkele gaten in de agenda te reserveren. Alleen dan is er voldoende tijd om je zaken netjes achter te laten. Vermijd ook zeker belangrijke afspraken in de laatste week.

Tip 3. Laat je collega’s tijdig weten wanneer je op vakantie bent
Dan kunnen ze daar vast rekening mee houden. Breng indien relevant ook je klanten van te voren op de hoogte.

Tip 4. Zeg op tijd nee
Jij gaat op vakantie, maar anderen niet. Die blijven gewoon bij je aankloppen met nieuwe projecten en spoedklussen. Zeker als collega’s weten dat jij binnenkort in een hangmat ligt, willen ze vaak dat je nog snel wat voor ze doet. Doe jezelf een plezier en neem vlak voor je vakantie niet te veel hooi op je vork. Je hebt ook nog tijd nodig voor je werkoverdracht.

Tip 5. Maak een overdrachtsdocument
Een beschrijving van alle lopende zaken, werkzaamheden, afspraken en deadlines. Dat is niet alleen handig voor de collega’s die jouw taken straks moeten waarnemen, maar ook voor jezelf. Door al die zaken op te schrijven maak jij  je hoofd leeg, zodat je een stuk relaxter op vakantie gaat!

Tip 6. Ruim je werkplek op
Ook een opgeruimde werkplek zorgt voor een opgeruimd hoofd. Gooi weg wat je niet meer nodig hebt en berg de rest netjes op. Het is prettiger voor je collega’s die achterblijven. En niets is zo fijn als bij terugkomst een frisse start maken aan een schoon en opgeruimd bureau.

Tip 7. Schakel je out-of-office melding 2 dagen eerder in
Vlak voordat je op vakantie gaat, heb je nog allerlei zaken af te handelen en over te dragen. Dan wil je niet meer worden afgeleid door allerlei vragen en verzoeken per e-mail. Schakel je out-of-office melding daarom 2 dagen van te voren al in. Zo kun je in alle rust afmaken waarmee je bezig bent en met een gerust gevoel je koffers pakken!

Succes en voor straks: een fijne vakantie!