We weten allemaal hoe waardevol een goed netwerk kan zijn voor je carrière. Ook voor jou als techneut. Maar hoe pak je dat nou slim aan, dat netwerken? Goed nieuws: het is makkelijker dan je denkt. Wij geven je 7 netwerktips.
Netwerktip 1: Investeer in je huidige relaties
De meest waardevolle vorm van netwerken is investeren in je huidige relaties. Spreek gewoon eens af met voormalig studiegenoten en oud-collega’s. Of laat digitaal af en toe wat van je horen. Al is het maar via een like op een LinkedIn bericht.
Netwerktip 2: Parkeer je aannames
Andere techneuten en mensen uit je vakgebied ontmoeten is altijd interessant. Maar wat als je iemand tegenkomt die geen enkele relatie heeft met jouw werkterrein? Neem jij aan dat deze persoon nooit van waarde kan zijn voor je netwerk? Zet snel die gedachte aan de kant. Sommige mensen zijn juist geweldige verbinders. En wie weet kent jouw gesprekspartner nou net de directeur van dat bedrijf waar je graag eens op gesprek wilt.
Netwerktip 3: Vind een gezamenlijke interesse
De meest vruchtbare relaties ontstaan wanneer mensen overeenkomsten hebben. Het is dus altijd slim om af te tasten of jij en je gesprekspartner bepaalde interesses delen of dezelfde doelen nastreven. Kun je deze in eerste instantie niet vinden? Ga ze dan niet geforceerd creëren maar grijp terug op gemeenschappelijkheden vanuit je technische achtergrond, zoals je opleiding. Heb je na 10 minuten nog geen echte overeenkomst gevonden? Dan is het tijd voor de volgende kandidaat.
Netwerktip 4: Ga van je praatstoel
Aandacht krijgen vindt iedereen leuk. Dus als je beseft dat jij wel enorm op je praatstoel zit, dan is het misschien een goed idee om ook de ander aan het woord te laten. Toon interesse, zorg dat je luistert en laat dit ook blijken. Herhaal de naam van je gesprekspartner een keer in het gesprek, stel geïnteresseerde vragen en onthoud iets persoonlijks waar je bij een volgend gesprek op terug kunt komen.
Netwerktip 5: Maak gebruik van LinkedIn
Daar is hij weer: LinkedIn! Als je online wilt netwerken is dit natuurlijk hét platform. LinkedIn maakt netwerken pas echt makkelijk. Zorg dat je profiel zo compleet en up-to-date mogelijk is. En laat regelmatig van je horen. Bijvoorbeeld door een update te plaatsen, door een interessant artikel te delen of door te reageren op een bijdrage van een ander.
Wil je nog meer halen uit LinkedIn? Sluit je dan ook aan bij LinkedIn groepen over jou vakgebied. Je vindt er professionals met dezelfde interesses en je hebt er de kans om relevante content te delen, antwoorden op belangrijke vragen te vinden, vacatures te bekijken en bekendheid te verwerven binnen een bepaald gebied.
Netwerktip 6: Bereid je elevator pitch voor
Soms kom je op de meest onverwachte momenten netwerkkansen tegen. Daarom is het slim om altijd je elevator pitch paraat te hebben. Zodat je de ander in een paar zinnen helder kunt maken wie je bent, wat je doet, en wat je te bieden hebt. Wil jij weten hoe je een krachtige elevator pitch voor jezelf maakt? Bekijk dan deze handige video.
Netwerktip 7: Geef iets terug
Alleen maar aardig doen tegen een ander omdat je iets van hem of haar nodig hebt, is geen netwerken. Iemand een gunst vragen of een beroep doen op je netwerk mag best. Maar zorg dat je ook regelmatig belangeloos iets terugdoet voor je netwerk. Help bijvoorbeeld bij het oplossen van een vraagstuk, introduceer mensen aan elkaar of stuur een interessante vacature aan iemand binnen je netwerk door. Je zult zien: geven is ontvangen!