Blog over je tijd nuttig besteden

5 slimme dingen om te doen als je een uurtje over hebt

Heb jij wel eens een uurtje over in je agenda? Bijvoorbeeld aan het einde van de dag? Je bent niet de enige. Vooral rondom de vakantieperiode komt dit vaak voor. Wil je zo’n verloren uurtje niet uitzitten, maar effectief benutten? Dan hebben wij 5 nuttige opties voor je.

 

1. Schoon je e-mail inbox op


Heb jij het druk gehad de laatste tijd? Dan is de kans groot dat jouw inbox uitpuilt van de e-mails die weg kunnen of wachten op opvolging. Een verloren uurtje is het ideale moment om daar wat aan te doen. Verwijder alle mails die weg kunnen. Heb je een mail later mogelijk nog eens nodig? Archiveer deze dan; bewaar hem in een map of submap. Dan kun je hem later makkelijk terugvinden.

2. Verbreed je kennis


Tijd investeren in jezelf is altijd een goed idee. Of het nu gaat om het bijspijkeren van je vakkennis of het opdoen van nieuwe vaardigheden. Online is nagenoeg alles voorhanden om jezelf te verrijken met die nieuwe kennis of vaardigheden. Kijk bijvoorbeeld eens op e-learning platforms als GoodHabitz, New Heroes of Udemy voor interessante trainingen. Als je geluk hebt, betaalt je werkgever de kosten voor je. 

3. Bereid je volgende grote project vast voor


Als je een uurtje over hebt, is het misschien niet de moeite om nog aan een grote klus te beginnen. Maar je kunt je volgende project wel vast voorbereiden, waardoor het straks (bijvoorbeeld na de zomervakantie) soepeler loopt.

4. Gebruik je verloren uurtje als oplaadmomentje


Laat je hersens gewoon even met rust. En nee, daar hoef je je niet schuldig over te voelen. Want je hoofd leegmaken, betekent niet dat je uit het raam moet gaan staren. Ruim bijvoorbeeld je bureau op of archiveer zaken die je niet meer direct nodig hebt. Even wat lichter werk doen, is uitermate nuttig. Ondertussen laad je je batterij op, waardoor je uiteindelijk veel energieker en effectiever werkt. Oplaadmomentjes zijn ook belangrijk om werkgeluk te kunnen ervaren, zoals je kunt lezen in dit artikel.

5. Investeer in je netwerk


In drukke tijden wil je je netwerk nog wel eens verwaarlozen. Heb je juist wat tijd over? Laat van je horen! Dat kan op verschillende manieren. Stuur die oud-collega een berichtje of bel hem op. Heb je een interessant artikel gelezen? Deel het met je netwerk op LinkedIn. Of zoek het dichterbij: vraag je collega’s of je hen ergens mee kunt helpen.