Blog over succes

Carrière maken: 13 valkuilen die jouw succes in de weg staan

Hoe maak je carriere?

Hoe word je succesvol? Jouw opleiding, werkervaring en talenten zijn belangrijke succesfactoren voor je technische carrière. Maar minstens zo bepalend is je gedrag. Bepaalde gedragingen kunnen jouw doelen enorm in de weg staan. Vaak heb je het zelf niet eens door. Daarom geven we je een lijst met 13 valkuilen waarvoor je goed moet oppassen. Welke zijn voor jou herkenbaar?

1. De control freak uithangen

Negeer je behoefte om alles te controleren. Vooral als het gaat om zaken waar je toch geen invloed op hebt. Accepteer wat je niet kunt veranderen en verander wat je niet kunt accepteren. Wil je graag controle houden? Focus dan op de zaken waar je daadwerkelijk invloed op hebt. 

2. Focussen op de korte termijn

Ben jij altijd alleen maar bezig met wat er nu op je bordje ligt? Dan loop je het risico dat je je lange termijn doel uit het oog verliest. Creëer een dagelijkse gewoonte waarmee je lange termijn doel elke dag een klein stukje dichterbij komt. Begin of eindig je dag bijvoorbeeld altijd met een half uur zelfstudie. Zo is die cursus vanzelf een keer afgerond en ben jij dichter bij die succesvolle carrière. 

3. Perfectionistisch zijn

Streven naar kwaliteit is goed. Maar als je net zo lang werkt aan een project tot het helemaal perfect is, schiet je wellicht door. Dingen kunnen altijd beter toch? Dus wanneer ben je dan klaar? Benut je tijd effectief. Goed is soms echt goed genoeg. Daarnaast zorgt perfectionisme er vaak voor dat je binnen je comfortzone blijft. En dat staat jouw persoonlijke groei in de weg.  

 

4. Excuses bedenken

Er is maar één persoon verantwoordelijk voor jouw carrière en dat ben jij zelf. Stop dus met het bedenken van excuses. Laat je succes niet afhangen van externe omstandigheden of andere mensen. 

 

5. Stug vasthouden aan je oude denkbeelden

Kreten als ‘zo ben ik nou eenmaal’ of ‘dat lukt me nooit’ worden vanzelf de waarheid als je ze maar vaak genoeg herhaalt. Niet doen dus. Laat je vooroordelen varen en sta open voor nieuwe ideeën. Ook als het om jezelf gaat. Iedereen kan veranderen, hoe jong of oud je ook bent. Soms vergt het veel tijd en energie, soms weinig. Maar laat jouw oude denkbeelden niet in de weg staan om het beste uit jezelf halen. 

 

6. Geloven in snel succes

Er is geen toverformule die jou ineens succesvol maakt. Shortcuts bestaan helaas niet in de route naar een succesvolle carrière. Alleen dagelijkse kleine stappen leiden naar succes. Dus, hoe wil jij carrière maken en wat is de eerstvolgende stap naar dat einddoel? 

 

7. Twijfelen

Besluiteloosheid brengt je nergens. Hak knopen door en ga ervoor. Verandering is voor iedereen spannend. Als mens zijn we geneigd om bij het oude vertrouwde en veilige te blijven. Maar het beste uit jezelf halen lukt meestal net veilig binnen je comfortzone. Ben daarom niet bang om je ideeën te delen of nieuwe kansen aan te pakken. En weet: een fout besluit is beter dan geen besluit. Zie eventuele 'fouten' als een leerproces. 

 

8. Multitasken

Je weet dat multitasken niet effectief is. Uiteindelijk ben je met halve focus met meerdere dingen tegelijk bezig, wat de kans op fouten en inefficiëntie groter maakt. Wist je bijvoorbeeld dat als je schakelt van het ene onderwerp naar het andere, het gemiddeld 23 minuten duurt voordat je de focus terug hebt? Zonde van de tijd toch? Dus, doe het dan ook niet. Geef je volle aandacht aan één taak tegelijk, behoud je focus. En werk taken één voor één af.  

 

9. Ongezonde gewoontes

Ongezond eten, weinig bewegen, laat naar bed: het zorgt voor vermoeidheid, concentratieproblemen en een verminderde productiviteit op werk. Terwijl je dat juist nodig hebt om te presteren! Maak daarom bewuste keuzes op het gebied van voeding, beweging en slaap. Dat kan je al doen door kleine aanpassingen in je omgeving door te voeren, zoals het opruimen van je werkruimte en het plannen van lunchwandelingen. Haak jouw collega aan met wie jij jouw doelen deelt. Zo heb je altijd een stok achter de deur.  

 

10. Overal ‘ja’ tegen zeggen

Zeggen van "ja" tegen alles wat je tegenkomt in je carrière lijkt op de korte termijn voordelig, maar op de lange termijn kan dit schadelijk zijn voor je succes. Zo raak je al snel overbelast met de vele taken, heb je geen idee meer waar je prioriteiten liggen en bouw je een slechte werk-privé balans op.  
In plaats van altijd “ja” te zeggen, is het belangrijk om op een strategische manier "ja" en "nee" te zeggen. Je stelt beter prioriteiten, hebt meer tijd voor jouw eigen doelen en bouwt een reputatie op als iemand die verantwoordelijkheid op zich neemt en zaken op een professionele manier aanpakt. 

 

11. Omgaan met energieslurpers

Vermijd mensen die je alleen maar energie en tijd kosten. Denk maar eens na, waarschijnlijk schiet er gelijk iemand bij je te binnen. We kennen allemaal wel zo’n persoon. Zoek liever contact met inspirerende mensen die meer hebben bereikt dan jij. Daar kun jij je aan optrekken. Zeg nou zelf, de ladder beklimmen gaat makkelijker wanneer je omhoog kijkt toch? 

 

12. Mensen pleasen

Je kunt nooit iedereen tevreden maken. Hoezeer je ook je best doet. Dus leef met het idee dat je niet door iedereen aardig gevonden kunt worden. Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Wees altijd trouw aan jezelf en waar jij voor staat. Zo creëer je pas echt waardevolle relaties. 

 

13. Social media verslaving

Beperk je social media consumptie tot het minimum. Besteed je tijd aan dingen die je leven verrijken. Zoals een goed gesprek met collega’s of vrienden. Of ga sporten. Er zijn allerlei manieren om dit voor elkaar te krijgen, maar de twee makkelijkste zijn een schermtijd instellen voor verslavende social media apps en de ‘geen telefoons in de slaapkamer’ regel. 

 

Je carrièrepad van koers laten veranderen?

Nu je bewust bent van deze 13 valkuilen, kan je je als een echte professional opstellen. Binnen Continu helpen we je maar al te graag wanneer je je carrièrepad van koers wil laten veranderen. Neem een kijkje bij onze openstaande vacatures of neem contact op met onze adviseurs.