Blog over motivatiebrief

Opbouw motivatiebrief

Kan jij wel wat tips gebruiken bij de opbouw en indeling van je motivatiebrief? Welke zaken zet je er wel in en welke kun je beter achterwege laten? En hoe zorg je voor een indeling waardoor de lezer van begin tot eind in het verhaal meegenomen wordt? In dit artikel lees je dit allemaal. 

 

Opzet motivatiebrief 

Voor de opzet van je motivatiebrief is het belangrijk dat het voor de lezer duidelijk is wat de hoofdpunten zijn. Voor alle teksten kun je bijvoorbeeld deze opzet gebruiken:
Meld kort wat je gaat vertellen, vertel het, vat samen wat je zojuist verteld hebt. Dan weten de lezers wat ze kunnen verwachten.
 

 

Layout motivatiebrief 

Waarschijnlijk reageer je op een vacature bij een professioneel bedrijf. Dat vraagt dus ook om een professionele motivatiebrief. De layout van je motivatiebrief is dus de standaard layout van een officiële brief. Aanhef, inhoud, afsluiting. Datum bovenaan, jouw naam onderaan. Een foto toevoegen werkt doorgaans positief, want het creëert verbinding tussen de schrijver en de lezer om er een gezicht bij te hebben. Layout motivatiebrief .

 

Motivatiebrief opbouw 

Een motivatiebrief bestaat uit een introductie, de hoofdtekst en een afsluiting. In de introductie maak je direct duidelijk wat je wilt en waarom de lezer jou zou moeten uitnodigen voor een eerste kennismaking. Waarom ben jij geschikt voor de baan?  

Maak je motivatiebrief van de start al persoonlijk. Stel jezelf voor en koppel de gestelde eisen in de vacature aan werkervaring en voorbeelden uit jouw carrière. Vertel wat je doelen zijn en wat je nog wilt leren. Sluit vervolgens af met een ‘call to action’, oftewel een opdracht aan de lezer. In dit geval jou uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. 

 

Opmaak motivatiebrief 

Voor de opmaak van je motivatiebrief is het goed om te onthouden dat de gemiddelde lezer ‘op zoek is naar comfort’. Dit betekent kort samengevat dat ze willen zien en lezen wat ze verwachten te lezen. Wijk je daarvan af, dan moet je dit goed aanpakken en zodanig creatief zijn dat het goed uitpakt. Anders is het verstandig om gewoon je tekst rechts uit te lijnen, een blanco achtergrond te hanteren en een zakelijk lettertype te gebruiken. 

 

Wat moet er in een motivatiebrief 

De kern van jouw motivatiebrief geeft antwoord op deze vraag: Waarom moet de lezer jou uitnodigen voor een sollicitatiegesprek? Dat onderbouw je door relevante werkervaring te benoemen, bij voorkeur met voorbeelden die de gestelde eisen in de vacature behandelen. 

 

Hoe lang moet een motivatiebrief zijn 

In principe moet een tekst zo lang zijn als jij nodig hebt om je verhaal te doen. Let hierbij wel op de dat brief niet langer dan een A4 is, tenzij je solliciteert voor copywriter of een andere schrijversfunctie. Stap één van de lezer is altijd de tekst scannen. Wanneer de tekst mooi op één pagina past, starten ze met een beter gevoel met het lezen van jouw tekst dan wanneer ze meerdere pagina’s moeten doorspitten. Plus, heb je echt zoveel tekst nodig om duidelijk te maken waarom jij de geschikte kandidaat bent? Dat zou je toch in een paar zinnen moeten kunnen doen?