Blog over motivatiebrief

Het stappenplan voor een motivatiebrief schrijven

In dit artikel bespreken we hoe je een motivatiebrief schrijft en geven we enkele voorbeelden om je te helpen je eigen motivatiebrief op te stellen. 

 

Motivatiebrief maken: voordat je begint 

Om een motivatiebrief te maken, is het handig om eerst informatie te verzamelen van de vacature. Lees de vacature goed door en noteer de vereisten en verwachtingen voor de functie. Zoek ook informatie over het bedrijf, zoals de missie en doelstellingen.  
Maak daarna een lijst van al jouw vaardigheden en ervaringen die relevant zijn voor de functie waar je op solliciteert. Denk aan specifieke projecten, taken of verantwoordelijkheden waar u aan heeft gewerkt en hoe deze u hebben voorbereid op de functie.   

 

Stappenplan: hoe schrijf je een motivatiebrief? 

Dus hoe schrijf je een motivatiebrief die zich onderscheidt van de pool van sollicitanten? De manier om meer diepte aan je motivatiebrief toe te voegen is door hem af te stemmen op de specifieke organisatie en de functie waarop je solliciteert.  

 

Stap 1: Breng je sterke punten in kaart

Denk na over je eigen sterke punten. Welke kwaliteiten en vaardigheden heb jij die aansluiten bij de vacature? Wat zijn jouw sterke punten en hoe kun je deze inzetten voor de functie? Geef concrete voorbeelden van projecten of ervaringen waaruit blijkt dat je geschikt bent voor de functie. Hierdoor krijgt de werkgever een beter beeld van jou als persoon en als potentiële werknemer.

 

Stap 2: structureer je motivatiebrief

Begin met een pakkende inleiding waarin je jezelf kort voorstelt en de reden van je sollicitatie benoemt.Een beetje lef tonen kan geen kwaad. Hierdoor spring je er eerder uit en geeft het meer inzicht in je karakter voor degene die de brief leest. Maak de intro of openingszin niet te lang, maar kort en krachtig. Dit zorgt ervoor dat de lezer nieuwsgierig is naar de rest van je brief. 

Vervolgens ga je dieper in op je kwaliteiten en ervaringen die aansluiten op de functie. Sluit af met een sterke afsluiting waarin je nogmaals benadrukt waarom je geschikt bent voor de functie en waarom je gemotiveerd bent om te solliciteren. Bijvoorbeeld: ‘’Zoals ik aan het begin van mijn motivatie duidelijk heb gemaakt, ben ik erg enthousiast en wil dit graag kenbaar maken in een persoonlijk gesprek’’. 

 

Stap 3: Laat je motivatiebrief door iemand controleren op spelling 

Lees jouw motivatiebrief meerdere keren door. Laat het zelfs een nachtje liggen, om jezelf perspectief te geven op wat je hebt geschreven. Een andere nuttige techniek is het hardop lezen. Dit zal je helpen om problemen in het ontwerp, spelfouten op te sporen. Nog beter is het om het door iemand te laten nakijken. 

  

Wat zet je in een motivatiebrief nog meer?  

Het doel van je motivatiebrief is om jezelf te onderscheiden van andere sollicitanten en uit te leggen waarom jij de ideale kandidaat bent voor de betreffende functie. Daarom is het belangrijk om je boodschap af te stemmen op de specifieke functie en organisatie waar je solliciteert. Hier zijn enkele belangrijke elementen die in elke motivatiebrief staat: 

  • Je contactgegevens: Zorg dat je bovenaan je motivatiebrief je volledige naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres vermeldt. Zo kunnen werkgevers makkelijk contact met je opnemen.  
  • Datum en tijd: deze staat vaak rechts uitgelijnd.   
  • Onderwerpregel: Hierin omschrijf je waar de motivatiebrief over gaat en voor welke functie je solliciteert.  
  • Inleiding motivatiebrief: Stel jezelf voor en leg uit waarom je geïnteresseerd bent in het solliciteren naar deze specifieke baan. Dit is ook het moment waarop je eventuele referenties of connecties die je hebt met het bedrijf vermeldt.  
  • Jouw motivatie: in dit stuk beantwoord je de belangrijkste vraag waarom je precies voor deze functie bij deze specifieke organisatie solliciteert.  
  • Je verzoek om een gesprek of een vervolgstap: Vraag om een persoonlijk gesprek of een andere manier om verder over de functie te praten.