Blog over motivatiebrief

Hoe schrijf je een motivatiebrief die opvalt?

Zodra je cv is opgepoetst, is de volgende stap het schrijven van een motivatiebrief. Dit is dé kans om je persoonlijkheid, je vaardigheden en ervaring te laten zien en te benadrukken wat jou uniek maakt als kandidaat. Hier volgen enkele tips voor het schrijven van een effectieve motivatiebrief. 

Ga direct naar

   

  Wat is een motivatiebrief? 

  Een motivatiebrief is een brief van één pagina die wordt gebruikt om te beschrijven waarom jíj de perfecte kandidaat bent voor een bepaalde functie. Het is vaak het eerste wat een recruiter of wervende manager ziet als hij of zij het sollicitatiepakket opent. Jouw motivatiebrief moet daarom goed geschreven en indrukwekkend zijn.

   

  Verschil tussen motivatiebrief en sollicitatiebrief  

  Het verschil tussen een motivatiebrief en een sollicitatiebrief is vrij klein. Deze termen worden dan ook vaak door elkaar gehaald. Toch zit er onderscheid tussen de twee.  

  In een sollicitatiebrief ga je verder in op de inhoud van de cv. Je gaat dieper in op de vaardigheden en ervaringen die op jouw cv staan. Je schrijft hier waar je hebt gewerkt, welke opleidingen je hebt gevolgd en wat jouw kwaliteiten zijn. Je beantwoordt hier de vraag waaróm je solliciteert.   

  Echter vragen werkgevers vaker naar een motivatiebrief, omdat je hier jouw persoonlijkheid weergeeft. Je vertelt hier namelijk waarom jij de geschikte kandidaat bent en wat jou motiveert om op de vacature te reageren.   

   

  Waar bestaat een goede motivatiebrief uit?

  • Maak het persoonlijk

  Een motivatiebrief is bedoeld om jouw persoonlijkheid en motivatie over te brengen. Zorg er daarom voor dat de brief persoonlijk en uniek is. Schrijf niet zomaar een standaardbrief, maar ga in op de specifieke functie en het bedrijf waar je solliciteert. Laat zien dat je je hebt verdiept in de organisatie en waarom jij denkt dat je goed bij het bedrijf past.

  • Wees specifiek

  Beschrijf concreet waarom je geïnteresseerd bent in de functie en waarom jij denkt dat je geschikt bent voor de job. Geef voorbeelden van projecten waar je aan hebt gewerkt en hoe deze ervaringen aansluiten bij de functie-eisen. Door specifiek te zijn, laat je zien dat je goed hebt nagedacht over de functie en dat je gemotiveerd bent om deze te vervullen.

  • Houd het kort en krachtig

  Een motivatiebrief hoeft geen lange verhandeling te zijn. Houd het kort en krachtig, zodat de lezer snel kan zien wat jouw motivatie is en waarom jij geschikt bent voor de functie. Een goede motivatiebrief is niet langer dan één pagina.

  • Vermijd clichés

  Vermijd clichés zoals “ik ben een teamplayer” of “ik ben communicatief vaardig”. Dit soort uitspraken worden vaak gebruikt en voegen weinig toe aan de brief. Beschrijf liever concrete voorbeelden van situaties waarin je deze vaardigheden hebt toegepast en hoe dit heeft bijgedragen aan een project of resultaat.

  • Wees enthousiast

  Laat zien dat je enthousiast bent over de functie en het bedrijf waar je solliciteert. Dit straalt positiviteit uit en laat zien dat je gemotiveerd bent om aan de slag te gaan.

   

  Hoe schrijf je een korte motivatiebrief?

  Een korte motivatiebrief is een document dat snel de aandacht trekt van de lezer en duidelijk maakt waarom jij de juiste persoon bent voor de baan. Zorg er daarom voor dat je je beperkt tot één pagina. Benadruk ook de belangrijkste punten, zoals je ervaring en vaardigheden, in plaats van te veel details te vermelden. Maak daarnaast gebruik van opsommingstekens en alinea's: wanneer een recruiter scannend leest, ziet hij of zij direct waar het over gaat.  

  Onthoud dat een korte motivatiebrief niet betekent dat je minder informatie geeft, maar juist dat je informatie selectief is en op een efficiënte manier presenteert.  

   

  Nog wat resterende motivatiebrief tips  

  Houd rekening met onderstaand, wanneer jij begint met het schrijven van jouw motivatiebrief:  

  • Zorg ervoor dat je de juiste toon gebruikt: professioneel maar niet te formeel. 
  • Personaliseer de brief. Laat zien dat je de tijd hebt genomen om te leren over de organisatie en de specifieke functie waarvoor je solliciteert. 
  • Benadruk je ervaring en vaardigheden die relevant zijn voor de baan. 
  • Leg uit waarom je geïnteresseerd bent in de organisatie en hoe je bijdraagt aan hun doelen. 
  • Maak gebruik van concrete voorbeelden en cijfers om je punten te ondersteunen. 
  • Zorg ervoor dat de brief professioneel is opgemaakt en vrij van taal- en grammaticafouten.