Blog over werksfeer

Zo zorg jij als leidinggevende voor een goede werksfeer

Niet iedereen staat erbij stil, maar je collega’s zie je hoogstwaarschijnlijk vaker dan je familieleden. Hoe belangrijk is het dus, dat er een goede sfeer is op de werkvloer? Jij kan hier als leidinggevende zelf veel invloed op uitoefenen. Wij geven je tips over hoe je zorgt voor een goede werksfeer

Hoe herken je een slechte werksfeer

Het herkennen van een slechte werksfeer is voor een groot gedeelte luisteren naar jouw onderbuikgevoel. Toch zijn er duidelijke indicatoren die kunnen wijzen op een negatieve werksfeer. Denk bijvoorbeeld aan een sterke roddelcultuur, een oplopend ziekteverzuim of een toename in het aantal doelstellingen dat niet behaald wordt. Aan jou de taak om te achterhalen of deze ongewenste praktijken aan de werksfeer liggen, of dat er wellicht andere factoren spelen.

Wat verstaan we onder een goede werksfeer?

Wist je dat slechts één op de vier werkgevers actief bezig is met het creren van een positieve werksfeer? Een ideale kans om jezelf als onderneming te onderscheiden. Een goede werksfeer heeft overigens alleen maar voordelen, dus ga vandaag nog aan de slag met de tips in dit artikel en pluk binnenkort al de vruchten van een gemotiveerd team dat extra werkplezier ervaart.

Met een goede werksfeer bedoelen we een werkomgeving waarin werknemers plezier hebben met elkaar. Een sfeer waarin collega's lol hebben samen komt het teamgevoel ten goede. Wat vervolgens de productiviteit, kwaliteit van het werk en doorzettingsvermogen een positieve boost geeft.

Zo zorg je voor een positieve sfeer op de werkvloer

Soms vormt een positieve sfeer op de werkvloer zich vanzelf. En soms is het aan jou als leidinggevende om de positieve sfeer op de werkvloer een handje te helpen. Met de onderstaande tips moet het helemaal goed komen met het werkplezier in jullie organisatie.

Creeer een open sfeer

Een werkomgeving waar mensen zichzelf durven te zijn is bevorderlijk voor een goede werksfeer. Daarom is het van belang om een open sfeer te creëren. Er zijn een aantal zaken belangrijk om dit voor elkaar te krijgen:

  • Duidelijk communiceren 

Vertel waar het op staat, wanneer zaken goed gaan en ook wanneer je iets dwars zit. En dan vooral tegen de persoon zelf. Dit bevordert een open dialoog en zo voorkom je gesprekken achter iemands rug. Wees duidelijk over toekomstplannen, veranderingen en verwachtingen.

  • Feedback geven en vragen 

Geef elkaar niet alleen de gelegenheid om feedback te geven, vraag er zelfs actief naar. Zo betrek je de medewerkers in het werkproces en de samenwerking. Op deze manier staan ze waarschijnlijk ook meer open om feedback van jou als manager te ontvangen.

  • Leren luisteren 

Bij communicatie hoort ook dat je leert luisteren. Klinkt tegenstrijdig maar dé manier om succesvol te communiceren is door goed te luisteren naar wat de ander zegt. Communicatie is altijd tweerichtingsverkeer.

  • Toon initiatief 

Toon eens zelf initiatief en organiseer een leuke activiteit. Dit kan al heel simpel door een gezamenlijke lunch voor te stellen. Of een wandeling tijdens de pauze. Uit onderzoek is gebleken dat dagelijks een halfuurtje lopen zeer bevorderlijk is voor je gezondheid én humeur. Dus ga eens samen een blokje om. Twee vliegen in één klap!

Benut elkaars specialisme

Samenwerken en elkaars talent benutten is eveneens van invloed op de werksfeer. Neem daarom zelf een actieve houding aan en toon belangstelling in het werk van je collega’s. Hierdoor zie je bijvoorbeeld al snel welke collega hulp nodig heeft. In grote organisaties zie je steeds vaker dat afdelingen elkaar uit het oog verliezen. Plan samen een overleg in en zoek samen naar mogelijkheden hoe je elkaar beter kan maken. Iedereen heeft een specialisme, benut elkaars kwaliteiten. Samen doelen bereiken is bevorderlijk voor de teamspirit.

Activeer het beloningscentrum

Uit onderzoek blijkt dat complimenten en positieve aandacht meer motiveren. Een compliment activeert namelijk het beloningscentrum van ons brein. De hoeveelheid dopamine neemt toe en dat geeft een goed gevoel. Waardering is een basisbehoefte en het laten blijken van je waardering is zo makkelijk. Een compliment geven kost niets en levert een hoop op. Hoe doe je dat eigenlijk, complimenteren? Zorg ervoor dat je compliment oprecht is, persoonlijk en specifiek. Spreek alleen een compliment uit over wat je werkelijk waardeert. Je krijgt wat je geeft!

Culturele diversiteit

Het is bewezen dat organisaties met medewerkers van diverse leeftijden en achtergronden beter presteren dan homogene organisaties. Geen verrassing dus dat ruim driekwart van de mensen aangeeft dat ze diversiteit een verrijking vinden op de werkvloer. Culturele diversiteit zorgt voor frisse ideeën, innovatieve oplossingen en een grote betrokkenheid onderling.

Organiseer bedrijfsborrels

laatste tip klinkt wellicht een beetje afgezaagd, maar denk je echt dat zoveel bedrijven vrijdagmiddagborrels zouden organiseren als het niet zou werken? Natuurlijk werkt het. Je geeft je werknemers een kans om elkaar op een niet werk gerelateerde manier te leren kennen. Persoonlijke verhalen met elkaar te delen. Zo bouwen ze een nog hechtere band op, wat je zeker terug ziet in de resultaten op het werk.