Blog over sollicitatie procedure

Zo overtuig je die gewilde kandidaat

Als werkgever is het belangrijk om tijdens het sollicitatiegesprek te werken aan je X-factor om die ene gewilde kandidaat over de streep te trekken. Maar hoe doe je dat? In dit artikel leggen we je uit hoe je deze gewilde kandidaten voor je wint tijdens een sollicitatiegesprek. 

1. Zorg voor een goede eerste indruk 

Je krijgt maar één kans voor een eerste indruk. Daarom is de manier waarop je een sollicitant ontvangt van groot belang. Vergelijk het met de ontvangst in een restaurant. Word je hartelijk ontvangen door de bediening en heerst er een prettige sfeer? Dan smaakt het eten je net een beetje beter. 

Wil je een kandidaat direct bij aanvang al overtuigen? Haal hem of haar zelf op bij de receptie en tover een vriendelijke glimlach op je gezicht. Pak samen een kop koffie bij de automaat en loop daarna door richting de gespreksruimte. 

2. Stel de sollicitant op zijn gemak 

Laat de sollicitant eerst even acclimatiseren voordat je aan het serieuze gedeelte begint. Een goede manier om de ander op zijn gemak te stellen, is te zoeken naar overeenkomsten. Wellicht heb je op LinkedIn al ontdekt dat jullie gedeelde connecties hebben. Zijn er interesses die jullie delen? Volgen jullie dezelfde ontwikkelingen in het vak? Mensen vinden het fijn om over bekende zaken te praten. Dat voelt vertrouwd. Door te zoeken naar overeenkomsten komt de ander in een comfortzone. 

3. Bereid je goed voor en toon oprechte interesse 

Wat zou jij ervan vinden als de sollicitant in het gesprek pas de vacature gaat lezen? Niet zo prettig toch? Zorg dus dat je van tevoren al op je vizier hebt wat iemand heeft gedaan. Laat merken dat je goed weet welke opleiding, bedrijven en projecten de kandidaat op zijn CV heeft staan. Daarmee laat je zien dat je oprechte interesse hebt in de kandidaat. En als je toch bezig bent, bekijk dan ook vooraf het LinkedIn-profiel van de kandidaat. 

4. Geef complimenten 

Geef tijdens het gesprek welgemeende complimenten aan de sollicitant. Je zorgt er dan voor dat hij of zij in een positieve stemming komt. En nog belangrijker, met een positief gevoel weer naar buiten loopt. Probeer bijvoorbeeld positieve persoonskenmerken en aantrekkelijke stage- of werkervaringen als compliment aan te halen.  

5. Pittige vragen stellen en toch sympathiek blijven? Speel good cop / bad cop 

Uiteraard is een sollicitatiegesprek er niet alleen om lief en aardig te zijn. Je wilt er zeker van zijn dat een beoogde nieuwe werknemer ook echt een topper is. Maar hoe voel je iemand stevig aan de tand, zonder dat hij of zij daar een vervelend gevoel aan overhoudt? Wat in zo’n situatie goed werkt is om twee mensen bij het gesprek te betrekken. 

De ene persoon is dan degene die de kandidaat uit de comfortzone probeert te halen. De andere is degene die het gesprek wat gezelliger maakt. Een tip: Laat de HR-gerelateerde persoon de doorzagende vragen stellen en de toekomstige leidinggevende de rol van good cop. Uiteindelijk is deze laatste degene waarmee de sollicitant intensief gaat samenwerken.  

6. Houd het lijntje strak 

Heb je een sollicitant die je echt heel graag binnen wilt halen? Houd het lijntje dan strak. Investeer in je relatie en stuur een berichtje om jouw gevoel over het gesprek nog eens samen te vatten. Houd het contact warm tot de buit echt binnen is!  

Op zoek naar een nieuwe collega?

Begin je zoektocht met hulp van ons digitale platform, Connect. Hier stellen we onze zorgvuldig gescreende professionals graag aan je voor.

Vind jouw professional