Blog over een positieve werkomgeving op de werkvloer

Zo laat je je team groeien en bloeien!

Als manager zie je graag dat je team grootse prestaties levert. Daarom probeer je omstandigheden te creëren die dat mogelijk maken. Dat is je taak! Maar hoe slaag je daarin? Hoe creëer je een positieve werkomgeving waarin mensen groeien en bloeien? Dit zijn de 5 essentiële do’s, de 5 cruciale sleutelfactoren voor succes. En zo pas je ze toe in de praktijk.


1. Wees helder

Zie jezelf als de kapitein op een schip. Om je bestemming te bereiken moet de bemanning exact weten wat de bestemming is, welke koers je wilt varen en wat ieders taak daarbij is. Dat moet voor iedereen volstrekt helder zijn. Medewerkers willen niets liever dan duidelijkheid. Wat is mijn rol? Welk resultaat moet ik opleveren? Maar ook: wat zijn de gevolgen als ik dat resultaat niet haal? Helderheid motiveert.

 

2. Creëer saamhorigheid

Nergens zie je de kracht van saamhorigheid beter dan bij teamsporten. In de sportwereld wint een hecht team met minder individuele kwaliteiten vaak toch van teams met meer individuele klasse. Het geheim? Saamhorigheid. De wil om elkaar te helpen. De bereidheid om elkaars fouten te corrigeren. Creëer dus een cultuur waarin dat normaal is. Geef zelf het goede voorbeeld door zoveel mogelijk je teamleden te helpen.

 

3. Creëer vertrouwen

Hoe kun je je medewerkers laten groeien en bloeien als ze jou wantrouwen? Vertrouwen is de basis van elke succesvolle samenwerking. Hoe je vertrouwen creëert? Simpel. Hou je aan je afspraken. Roddel niet. Bespreek dus geen collega’s met anderen. Als je een issue met iemand hebt, bespreek dat dan met de persoon in kwestie. Laat werkzaamheden los en vertrouw erop dat het goed komt. Geef iedere keer als je met een collega spreekt je volledige aandacht aan de ander.

 

4. Laat je waardering merken

Laat merken dat je iemands prestaties, inzet of motivatie waardeert. Ga gewoon naar de persoon toe en geef een compliment. Mailen kan ook, maar liever niet. Hoe persoonlijker hoe beter. Een andere manier om je waardering te laten blijken, is door complexe of belangrijke taken te delegeren. Je beloont de ander dan met een stukje macht. Ook ideeën van anderen uitvoeren is een vorm van waardering. Dat werkt heel motiverend.

 

5. Geef je werknemers autonomie

Niets werkt zo beklemmend als gebrek aan autonomie. Jij wilt toch ook graag de dingen op je eigen manier doen? Gun je medewerkers eveneens die vrijheid. Geef ze beslissingsbevoegdheid. Laat ze zelf relaties met klanten, leveranciers en partners aangaan. En creëer ruimte voor eigen initiatieven.

 

Op welke van deze 5 punten zie jij nog verbetering voor jezelf? Denk er even over na en ga er vandaag nog mee aan de slag!

Hello Work Podcast - Groeien in je carrière en daarbuiten 

Collega's Tim & Maarten gaan met elkaar in gesprek over wat groei voor hen betekent, waarom het zo belangrijk is maar ook wat jij als werkgever of als professional kunt doen om de volgende stap te zetten.