Blog over het coachen van medewerkers

Stop met managen, ga coachen

 

De snel veranderende wereld waarin we nu leven en werken vraagt om nieuwe organisatievormen. Vooral nu we zien dat hybride werken blijft en we steeds meer vertrouwen in de werknemers krijgen, is een coachende houding van groot belang. Maar wat houdt dat coachend leidinggeven nou precies in en hoe pas je dat in jouw eigen leidinggeven toe? Ontdek snel hoe je je medewerkers helpt meer uit zichzelf te halen met deze 5 tips.

De kracht van coaching

De ouderwetse manier van leidinggeven, waarin de manager vooral plant, coördineert en controleert, is verleden tijd. Je speelt niet de baas, maar je coacht je medewerkers in hun ontwikkeling. Je weet op die manier de gewenste resultaten te behalen. Als dit in teamverband gebeurt, kan dat fantastische resultaten opleveren. Stel je nou eens voor dat dit ook bij jouw team gebeurt? Met de volgende 5 tips maak je als aanstormend coach een goede start in de juiste richting.

1. Trek mensen uit hun comfortzone
Zonder wrijving geen glans. In de comfortzone leren mensen niets. Ze voeren hun taken prima uit, maar groeien doen ze niet. Stimuleer medewerkers dus om hun comfortzone op te rekken. Daar groeien ze van. En als zij groeien dan groeit het potentieel van de hele organisatie mee.

2. Geef medewerkers de ruimte om fouten te maken
Zo stimuleer je dat ze initiatieven durven nemen. En dat ze hun nek durven uitsteken en bereid zijn nieuwe dingen te leren. Door deze ruimte af te kaderen krijgen medewerkers vanzelf een speelveld waarbinnen ze met vertrouwen kunnen werken.

3. Neem (kleine) risico’s
Houd er rekening mee dat mensen vroeg of laat een steekje laten vallen, als je ze uit hun comfortzone trekt. Bedenk dus vooraf welke risico’s je wilt nemen. Let op dat eventuele fouten geen al te grote impact hebben voor de organisatie.

4. Ben open en eerlijk naar je medewerkers
Wil je iemand een kans geven, maar twijfel je of die persoon er klaar voor is? Ben daar dan eerlijk over. Zo weet de medewerker dat hij de kans krijgt om zich te bewijzen. Tegelijk geef je hem de mogelijkheid om zelf aan te geven of hij de klus aankan.

5. Betrek je medewerkers bij dilemma’s
Als je iemand vertelt wat hij moet doen, krijg je een ander resultaat dan wanneer je iemand vanaf het begin betrekt bij een project. Medewerkers zullen makkelijker je uitdaging adopteren en actief meezoeken naar een oplossing om deze vervolgens ook uit te voeren. Stel vragen als: ‘Hoe zou jij dit aanpakken?’ Of: ‘Hoe denk jij dat we dit kunnen realiseren?’

Wat levert het je op?
Een team kneden kost je in het begin tijd. Maar als je bovenstaande tips in de praktijk brengt, zul je steeds meer initiatieven zien van je medewerkers. Mensen gaan zelf proactief dingen oppakken, die voorheen zouden blijven liggen in jouw to-do bakje. En zo leidt coaching uiteindelijk - ook bij jou - tot meer tijd en focus voor je kerntaken. Waardoor je meer gedaan krijgt.

Meer tips voor managers lezen? Bekijk hier alle tips

Lees meer