Blog over leidinggeven

Leidinggeven op afstand

Door de corona-uitbraak zijn medewerkers het thuiswerken meer gaan waarderen, ondanks dat het nu misschien niet een keuze is om thuis te werken willen veel mensen straks toch het thuiswerken doorzetten. Hoewel je je team vertrouwt, kan het wel lastig zijn om niet het overzicht te verliezen als je je team niet iedere dag ziet.

Zijn ze wel met de juiste dingen bezig? Hebben ze hulp nodig? Hoe gaat de samenwerking? Met deze tips voor leidinggeven op afstand wordt het allemaal net wat makkelijker. 

Waar het allemaal draait is communicatie. Er zijn talloze manier waarop je online met elkaar kan blijven communiceren. Er zijn echter wel grenzen aan wat virtueel kan. Als je oog in oog staat met een werknemer is het makkelijk om ook door middel van lichaamstaal je boodschap goed over te brengen, en te zien hoe je werknemer daarop reageert. Dat brengt ons bij de eerste tip:

1. Communiceer bewust

Wat is het juiste middel voor welk moment? Een snelle vraag kan prima voor chat of e-mail. Is er meer aan de hand en wil je zien hoe de ander ergens op reageert? Dan is een videocall het beste middel. Ken de voor- en nadelen van elk systeem en zet ze doelgericht in. 

2. Sociaal contact

Als je teamleden elkaar goed kennen, zowel persoonlijk als zakelijk, groeit de samenwerking. Als iedereen op kantoor zit dan is een korte babbel zo gemaakt. Het zogenoemde koffieautomaat moment wordt lastiger op afstand. Ben je er bewust van dat sociaal contact met collega’s als zeer belangrijk wordt ervaren, initieer dus om de zoveel tijd een virtueel koffiemoment. Dit kan met het hele team zijn of een 1 op 1 met een van je teamleden.

3. Vertrouwen

Transparantie, betrouwbaarheid, deskundigheid, invloed, durf, vertrouwen dat zijn de kernwaarden waar je medewerkers waarde aan hechten. Als je dat uitstraalt zul je merken dat je teamleden ook makkelijker bij je terecht komen als ze vragen hebben, of dat ze met je kunnen sparren in het zoeken naar een oplossing.

Met deze tips wordt leidinggeven op afstand een stukje makkelijker! Wil je meer tips over leidinggeven? Lees eens een van deze artikelen hieronder.