Blog over krapte op de arbeidsmarkt

Blijf kritisch, ook in deze krappe arbeidsmarkt

Het kan je bijna niet ontgaan zijn, er is krapte op de arbeidsmarkt. De IT, techniek, bouw, zorg en vele andere markten hebben hier een flinke uitdaging aan. Het aantrekken van nieuw talent om verder te kunnen groeien als onderneming is een hele opgave geworden. Wij geven je tips over hoe om te gaan met de krapte en kritisch te blijven in de selectie.  

 

Kritisch blijven op een krappe arbeidsmarkt | Hello Work Podcast

Luister je liever naar hoe je als werkgever kritisch kunt blijven in een krappe arbeidsmarkt? In deze podcast aflevering helpen collega's Maarten & Tim met het stellen van de juiste vragen in het sollicitatieproces.

Investeer in toekomst talent: toets het ontwikkelpotentieel

Om vacatures te vullen, wordt vaak gekeken naar het opleiden van een huidige medewerker of een nieuw aan te trekken medewerker. Op zich een zeer logische oplossing wanneer de gezochte persoon met de juiste aanwezige kennis en kunde lastig te vinden is. Hire for personality, train for knowledge.

Het zou natuurlijk wel zonde zijn wanneer die ene collega die je een kans geeft om bij te leren en door te groeien halverwege afhaakt omdat het eigenlijk niet haalbaar is. Of niet te combineren met de thuissituatie. Of niet brengt wat diegene ervan verwacht had. En datzelfde geldt natuurlijk voor een nieuwe collega die op een andere functie instroomt met het plan om snel door te groeien.

Daarom is het extra belangrijk om het ontwikkelpotentieel te toetsen. Wellicht heeft de kandidaat nu niet de kennis en/of kunde in huis, maar heeft diegene het wel in zich om het eigen te maken? En laat het privéleven het ook toe? Studeren in de avonduren of in het weekend, reizen naar studielocaties, het is niet voor iedereen mogelijk naast het huidige werk, wellicht een gezin of zelfs aanvullende zorgtaken.

Zorgen voor een win-win situatie

Ja, het kan overkomen als een motie van wantrouwen om het ontwikkelpotentieel te toetsen. Vooral wanneer de drive bij de medewerker om die stap te maken heel groot is. Maar uiteindelijk is het voor iedereen het beste om de verwachtingen te managen. Het komt vanuit de beste intenties toch? En het is voor niemand fijn om ergens aan te beginnen wat waarschijnlijk op een deceptie uit zal lopen. Communiceer daarom open over de verwachtingen en de achterliggende gedachten. Zo gaan jullie samen extra gemotiveerd aan het traject beginnen. Win-win!

Connect: vind je professional

Op zoek naar een nieuwe collega? Begin je zoektocht met hulp van ons digitale platform, Connect. Hier stellen we onze zorgvuldig gescreende professionals graag aan je voor.

Vind je professional