Blog over employer branding

Hoe trek je de gewilde young professionals aan?

Generatie Z, de jongste generatie op de arbeidsmarkt, brengt nieuwe perspectieven en unieke talenten met zich mee. Om deze getalenteerde en technisch onderlegde generatie aan te trekken en te behouden, is het belangrijk om te begrijpen wat hen motiveert en inspireert. In deze blog delen we vijf waardevolle tips om jouw organisatie aantrekkelijk te maken voor Generatie Z en om een succesvolle samenwerking te bevorderen. 

 

Allereerst: wie zijn Generatie Z? 

Generatie Z bestaat uit de jongeren die zijn geboren tussen 1997 en 2012. Ze groeien op in een wereld vol technologie en zijn daardoor gewend aan een snelle en directe manier van communiceren. Ze zijn opgegroeid met economische onzekerheid en maatschappelijke uitdagingen zoals klimaatverandering, wat hun kijk op werk en carrière beïnvloedt.  

Generatie Z hecht vaak waarde aan flexibiliteit, een goede balans tussen werk en privé, betekenisvol werk en een diverse en inclusieve werkomgeving. Ze zijn vaak ondernemend, zelfbewust en hebben een sterke behoefte aan persoonlijke groei en ontwikkeling. 

 

Tips voor het aantrekken van een young professional 

Generatie Z is klaar om de wereld te veroveren. Maar hoe kun je deze ambitieuze en technisch onderlegde generatie aantrekken en behouden? In deze blog delen we waardevolle inzichten en praktische tips om jouw organisatie aantrekkelijk te maken voor Generatie Z. 

 

Mobiel solliciteren 

Generatie Z is praktisch vergroeid met hun smartphone. Zorg ervoor dat je sollicitatieproces mobielvriendelijk is, met een gemakkelijk toegankelijke carrièrepagina en een naadloze sollicitatie-ervaring. Het is raadzaam om young professionals een chatmogelijkheid aan te bieden, omdat ze dat vaak prettiger vinden dan bellen of mailen. Maak het hen gemakkelijk om onderweg te solliciteren. 

 

Diversiteit en inclusiviteit 

Generatie Z wil werken bij een bedrijf dat diversiteit en inclusiviteit waardeert. Laat ze zien dat je open staat voor iedereen, ongeacht hun achtergrond, huidskleur, religie of geslacht. Iedereen is welkom in jouw organisatie. 

 

Laat je bedrijfscultuur zien 

GenZ vindt werken geen plicht. Ze willen purpose in het leven, niet gewoon werken om het werken. Daarom is het belangrijk dat ze zich thuis voelen in jouw organisatie. Geef young professionals een voorproefje. Laat zien hoe een normale dag er bij jullie uitziet, geef ze een blik achter de schermen. 

 

Work-life balance 

Generatie Z hecht veel waarde aan flexibiliteit en een goede werk-privébalans. Bied hen mogelijkheden voor flexibele werkuren, thuiswerken en de mogelijkheid om hun werk aan te passen aan hun persoonlijke behoeften. Creëer een cultuur waarin het welzijn van medewerkers centraal staat en waarin er ruimte is voor ontspanning en zelfzorg. En laat dit uiteraard ook zien.  

 

Impact 

Young professionals verlangen naar een gevoel van betekenis en willen weten dat hun werk impact heeft. Het is essentieel om hen te laten zien hoe hun rol bijdraagt aan een groter geheel. Hoe beïnvloedt hun werk het bedrijf, de samenleving, de wereld? Werk is bij voorkeur niet ‘zomaar werk’ voor een GenZ-er. 

 

Coachend leidinggeven 

GenZ is niet op zoek naar een baas, maar naar een coach. Iemand die hen begeleidt, uitdaagt en helpt groeien. Laat zien hoe je leiderschap vormgeeft en hoe je investeert in de ontwikkeling van je young professionals. 

  

Deze generatie young professionals hechten minder waarde aan traditionele rolverdelingen, autoriteit en hiërarchie. Ze geloven in gelijkheid en hechten meer belang aan wat je zegt en doet, dan aan je maatschappelijke positie. Door als organisatie hierop in te spelen en jezelf op de markt te presenteren, zul je merken dat young professionals vanzelf naar je toe komen. Bovendien helpt dit ook bij het behouden van talent.