Als leidinggevende wil je een toprelatie opbouwen met je medewerkers. Niet alleen om het maximale uit je team te halen. Ook om te zorgen dat je toppers niet vertrekken. Met de huidige schaarste op de arbeidsmarkt is dat belangrijker dan ooit. Kortom, maak jezelf geliefd! Lastig? Niet als je deze 5 tips opvolgt.
Leidinggeven aan professionals
Als leidinggevende is het belangrijk om effectieve strategieën te hebben om je team te motiveren en te begeleiden naar succes. Het leiden van professionals vereist specifieke vaardigheden en benaderingen om hen te helpen groeien en excelleren in hun werk. Of je nu een ervaren leider bent of net begint, met deze 5 tips word jij geliefd binnen jouw team.
1. Coachend leidinggeven
De ouderwetse manier van leidinggeven, waarin de manager vooral plant, coördineert en controleert, is verleden tijd. Je speelt niet de baas, maar je coacht je medewerkers in hun ontwikkeling.
- Coachen begint door het hebben van een duidelijke visie en het stellen van heldere doelen.
- Je biedt begeleiding en ondersteuning om deze doelen te bereiken, door gerichte vragen te stellen en feedback te geven.
- Je moedigt jouw medewerkers aan om verantwoordelijkheid te nemen in een omgeving waarin medewerkers zich op hun gemak voelen om ideeën en meningen te delen.
2. Bezoek de ‘gemba’
Gemba (of genba) is Japans voor ‘de echte plek’. Toyota en vele andere grote bedrijven refereren hiermee naar de plek waar het echte werk binnen het bedrijf gebeurt. Dit kan de werkvloer in een fabriek zijn, de bouwplaats, maar ook de werkvloer op kantoor. Door op deze plek regelmatig zichtbaar te zijn voor jouw mensen en de dialoog aan te gaan, versterk je de saamhorigheid. Bellen of e-mailen lijkt misschien efficiënter. Het kan nooit ‘the real thing’ vervangen: dat ben jij.
3. Maak ruimte voor quality time met je werknemers
Om als leidinggevende een echte relatie met jouw medewerkers op te bouwen, moet je er tijdens ups en downs voor ze zijn. Geef ze het gevoel dat je er samen de schouders onder zet. Bied bijvoorbeeld spontaan je hulp aan bij een moeilijk project, regel een lekkere lunch op een drukke dag (en eet mee) of organiseer de vrijdagmiddagborrel eens op een speciale locatie.
4. Houd functies spannend en interessant
Eén van de belangrijkste redenen waarom werknemers gaan jobhoppen, is het gemis van uitdaging in een functie. Probeer daarom om voor iedereen de uitdaging erin te houden. Zeker als werknemers al langere tijd in een functie zitten. Dit kun je doen door in overleg nieuwe taken toe kennen, teams meer verantwoordelijkheid te geven, taken te laten rouleren of werknemers meer contact met klanten te laten hebben.
Je slaat zo twee vliegen in één klap. Je kunt een deel van je werk delegeren, zodat je de vrijgekomen tijd weer investeert in je team.
5. Support medewerkers waar je kunt
Als leidinggevende of werkgever kan je in sommige gevallen ook een stapje extra zetten voor een medewerker. Zit één van jouw medewerkers in een persoonlijke crisis? Probeer dan te helpen waar je kan.
Geef bijvoorbeeld een dag vrij als iemand in een scheiding ligt en naar een nieuwe woonplek moet verhuizen. Of ga een keer goed rond de tafel zitten met een medewerker die financiële problemen heeft. Kijk wat je als bedrijf voor hem of haar kunt betekenen. Als werknemers voelen dat je werkgever in tijden van nood voor je klaarstaat, zorgt dat omgekeerd ook voor loyaliteit.