Blog over het behoud van je werknemers

De ultieme manier om je beste mensen te behouden

Gemotiveerde en talentvolle werknemers; zij zijn de mensen die het succes van je onderneming bepalen. Aan jou als manager of werkgever de taak om deze juweeltjes aan boord te houden. De grote vraag is: hoe doe je dat? Wij onthullen je de ultieme manier.

De ultieme manier

Als je íets wilt voorkomen, dan is het wel dat jouw ervaren, goed opgeleide techneuten je deur uitlopen en naar de concurrent gaan. Dit zijn namelijk precies de mensen die lastig te vinden en dus moeilijk te vervangen zijn. De ultieme manier om ervoor te zorgen dat je beste mensen loyaal blijven, is tegelijk de meest simpele: stel vragen.

Just ask

Is het weleens bij je opgekomen om mensen te vragen waarom ze ooit juist voor jóuw bedrijf hebben gekozen? Heb je enig idee wat voor hen een reden zou zijn om een andere baan te zoeken? Weet jij wie hun meest favoriete en minst favoriete leidinggevende is? Er zijn maar weinig managers die deze vragen aan hun medewerkers voorleggen. En dat is jammer, want spontaan zal een werknemer je die informatie niet zo snel geven.

Vertrouwen creëren

Open communicatie draagt bij aan het vertrouwen dat je personeel heeft in jou als werkgever. Het komt vaak voor dat een medewerker meer salaris wil, maar de grote vraag niet durft te stellen. Of wat dacht je van personeel dat wil doorgroeien maar ervan uitgaat dat daar geen ruimte voor is?! Het zal je maar gebeuren dat talent om die reden vertrekt. Niet binnen jouw organisatie! Daarom is het belangrijk dat je een duidelijk beeld creëert van wat er onder je medewerkers leeft en wat ze nodig hebben, zodat je op tijd kunt inspelen op belangrijke signalen.

Enkele voorbeelden:

  • Waarom heb je juist voor dit werk en onze organisatie gekozen?
  • Wat vind je het mooiste aan je werk? En waarvoor zou je vertrekken?
  • Welke leidinggevende vond je het prettigst om mee te werken en waarom?
  • Met welke leidinggevende werkte je het minst prettig en waarom?


Kortom; door het gewoon te vragen, ontdek je wat je werknemers nodig hebben om elke dag met plezier naar hun werk te gaan... Het leven kan zo simpel zijn!