Blog over het optimaliseren van het sollicitatiegesprek

Betere sollicitanten met deze opzet voor je sollicitatiegesprek

Een sollicitatiegesprek voeren is soms best lastig. Het is tenslotte een momentopname waar stiekem een hoop vanaf hangt. En je wil natuurlijk de juiste kandidaat binnen halen. Daarom helpen we je (nog verder) op weg met een handige opzet voor het sollicitatiegesprek.

Vier fasen in de opzet van je sollicitatiegesprek

Een goed sollicitatiegesprek valt of staat onder andere met een goede opzet. Zo weet je zeker dat alle belangrijke zaken aan bod komen. En je maakt het jezelf gemakkelijker doordat je elke keer dezelfde opbouw hanteert. Klinkt als win-win toch? Gebruik daarom de volgende opzet voor je sollicitatiegesprek.

Fase 1: aanvang & introductie

Zelfs de beste sollicitant kan niet optimaal uit de verf komen als hij of zij gespannen is. Begin daarom luchtig en breek het ijs. Zo creëer je meteen een open sfeer waarin de kandidaat op het gemak is. Vertel vervolgens iets over jezelf en het bedrijf en maak zo meteen een brug naar de analysefase.

Fase 2: analyse

Ok, tijd om te kijken of de persoon tegenover je inderdaad de perfecte kandidaat voor de functie is. In deze fase analyseer je de sollicitant zowel qua persoon als op aanwezige skills en ambities voor de toekomst. Kortom, je probeert een totaalplaatje te schetsen.

Gebruik ook gespreks- en luistertechnieken zoals LSD en STARR en stel natuurlijk goede vragen die zowel ingaan op eerdere praktijksituaties, persoonlijke drijfveren en manieren van werken.

Fase 3: aanbod of het vervolg

Het is zowel voor jezelf als voor sollicitanten fijn als je meteen meer vertelt over het vervolg. Ga je bijvoorbeeld meteen een aanbod (en onderhandelingen) doen? Dit is een goed moment om dit aan te geven. Dit geeft ook de sollicitant de mogelijkheid om een reactie te geven.

Wil je de boel toch eerst laten bezinken of het eerst met collega's overleggen? Geef dan aan wanneer je een terugkoppeling geeft. Verwachtingsmanagement ten top.

Fase 4: afsluiter

De laatste fase is een mooi moment om even kort te evalueren en ook de sollicitant te vragen hoe hij/ zij het gesprek heeft ervaren en wat hun gevoel zegt. Laat het ook vooral blijken als je enthousiast bent. Zo gaat die potentiële collega met een extra lekker gevoel de deur uit. Maar, wees wel eerlijk en doe niet alsof. En tot slot: bedank je sollicitant voor zijn of haar tijd.

Meer tips voor het vinden van de beste sollicitant?

Tot zover deze tips om een sollicitatiegesprek te voeren als werkgever. Meer weten? Bekijk dan ook onze andere handige tips. Zo blijf je Continu groeien. En daar worden jij en je team beter van!