Blog over leidinggevende stijlen

Welke leidinggevende stijlen passen het best bij jou?

Welke managementstijl past bij jou? En past die ook bij je team? En welke zijn er eigenlijk? In deze blog vertellen we je alles over de vier centrale stijlen van leidinggeven.

 

1. Delegerend leidinggeven #geven

Als leidinggevende eindverantwoordelijk zijn, maar alle verantwoordelijkheden binnen het proces bij je team neerleggen. Dat is in een notendop delegerend leidinggeven. Hierbij geef jij je teamleden alles dat ze nodig hebben om goed werk te leveren. Ondertussen richt jij je op leidinggevende taken zoals de ontwikkeling van een visie of mensen.

Als je een gemotiveerd en capabel team hebt, is dit de beste managementstijl. Je geeft veel vrijheid en vertrouwt op een goed resultaat. Aan jou de typische leiderschapstaak om te luisteren, complimenteren en feedback te geven en ontvangen. 

 

2. Sturend leidinggeven #regisseren

Bij deze stijl staat het aansturen van medewerkers centraal. Je geeft specifieke instructies en kijkt ook regelmatig naar de voortgang van je team. De focus ligt dan ook op output zoals KPI's of doelstellingen. Goed voor het resultaat, maar minder voor je teamleden aangezien er weinig aandacht is voor de ontwikkeling en persoonlijke ambities.

Vaak past sturend leidinggeven goed in een situatie waarin een teamlid nog niet vak- of taakvolwassen is en een sterk sturende begeleiding nodig heeft. Ook bij teams met een relatief lage motivatie vergroot je zo de kans dat je toch presteert.

 

3. Ondersteunend leidinggeven #bewaken

Binnen de leidinggevende stijlen staat ondersteunend leidinggeven bijna haaks op de sterk sturende variant. Hierbij kijk je namelijk juist naar de persoon en de ontwikkelambities. Samen kijk je wat zij nodig hebben om verder door te groeien en faciliteer je hierin. Wel draag jij nog een groot deel van de (eind)verantwoordelijkheid.

Deze vorm van leidinggeven past goed binnen een team dat erg gemotiveerd is, maar nog niet alle skills heeft. Het creëren van snelle succeservaringen, positief motiveren en reflecteren op de voortgang biedt zo de snelste weg naar een 'next level' teamlid.

 

4. Coachend leidinggeven #aanmoedigen

Een leidinggevende stijl die op de ondersteunende variant lijkt, is de coachende managementstijl. Bij allebei stuur je namelijk sterk aan op het motiveren en ontwikkelen van je teamleden. Het verschil zit erin dat bij coachend leidinggeven meer focus ligt op het leidinggeven en toezicht houden op het werk. Je staat open voor suggesties en blijft tegelijkertijd een sterke focus op de output houden.

Het op een coachende manier aansturen van medewerkers is vooral geschikt als een team(lid) wel de skills heeft, maar de motivatie ontbreekt. Het onderzoeken waarom die motivatie ontbreekt, sturen op heldere resultaten en faciliteren in ontwikkeling zorgt voor een mooie mix. Met een goed presterend team als resultaat.

 

Welke stijlen van leidinggeven past bij jou(w team)?

Tot zover deze snelcursus leiderschapsstijlen. Meer weten? Bekijk dan ook onze andere handige tips. Zo blijf je Continu groeien. En daar worden jij en je team beter van!