Blog over het beoordelingsgesprek

Beoordelingsgesprek voorbereiden werkgever: de 9 veelgemaakte fouten

Beoordelingsgesprekken zijn hét moment om je medewerkers te beoordelen, motiveren en bij te sturen. Bovendien zet je er direct de toon mee voor de komende periode. Daarom wil je dat je beoordelingsgesprekken soepel en effectief verlopen. Hoe je dat aanpakt? Door niet deze 9 veelgemaakte fouten te maken.

Beoordelingsgesprek voeren

Het beoordelingsgesprek is een belangrijk moment. Tijdens dit gesprek geef jij als werkgever nuttige feedback over het functioneren van jouw werknemer van het afgelopen jaar. Het is een mooie gelegenheid om je werknemers waar nodig bij te sturen voor het aankomende jaar. Je houdt je werknemers op die manier gemotiveerd om te blijven presenteren. Dan is het wel belangrijk om te weten welke fouten je vooral niet moet maken, wil je een beoordelingsgesprek succesvol laten verlopen.

 

1. Uit de losse pols het gesprek aangaan

Vertrouwen op je ervaring en geheugen is vragen om moeizame gesprekken. Niet doen dus.

Wel doen: een agenda maken met gespreksonderwerpen. En zorgen dat je je huiswerk hebt gedaan. Maak per medewerker een lijst met wapenfeiten, gebeurtenissen en plus- en minpunten, zodat je een goed beeld hebt van zijn of haar prestaties. En vul van tevoren voor iedere medewerker een beoordelingsformulier in.

 

2. Je medewerkers vooraf geen beoordelingsformulier toesturen

Je wilt een constructief gesprek voeren. Daarom is het belangrijk dat ook je medewerkers zich goed voorbereiden. Dat faciliteer je door ze van tevoren een beoordelingsformulier toe te sturen en ze te vragen zichzelf te beoordelen. Tijdens het gesprek kijk je vervolgens waar jouw mening afwijkt van de ander. Zo weet je dus waar je wat langer bij stil moet staan.

 

3. Meteen van wal steken

Stel je medewerker eerst op zijn gemak door een ontspannen sfeer te creëren. Begin bijvoorbeeld met een paar informele vragen. Vertel vervolgens welke punten op de agenda staan, wat het doel is en hoe lang het gesprek ongeveer zal duren.

 

4. Je medewerker overvallen met negatieve feedback

Een negatieve beoordeling mag nooit uit de lucht komen vallen. Als het goed is heb je je medewerker eerder al aangesproken op zijn functioneren.

 

5. Om de hete brij heen draaien

Heb je een vervelende mededeling voor je medewerker? Draai er dan niet omheen. Kom direct tot de kern en licht vervolgens je boodschap toe met steekhoudende argumenten.

 

6. Wel kritiek hebben, maar geen oplossingen

Kritiek geven is makkelijk. Het is de kunst om je medewerker ook te helpen door oplossingen aan te dragen. Probeer zo veel mogelijk opbouwende feedback te geven waar je medewerker iets mee kan.

 

7. Alleen recente gebeurtenissen aanhalen

Je medewerker heeft het hele jaar gewerkt, niet alleen de laatste 2 maanden. Zorg dus dat je een eerlijk en compleet beeld hebt van iemands prestaties.

 

8. Te veel focussen op één taak of één competentie

Het is verleidelijk om te zoeken naar zaken die niet goed zijn gegaan. Maar plaats ze wel in perspectief. Je medewerkers hebben doorgaans meerdere taken en beslist meerdere competenties. Blijf daarom niet hameren op één negatief aspect, maar benoem ook de positieve zaken die je ziet.

 

9. Alleen maar zelf aan het woord zijn

Ook al is het een beoordelingsgesprek, vergeet niet te luisteren naar wat je medewerkers te vertellen hebben. Hoe kijken zij terug op het afgelopen jaar? Waar lopen ze tegenaan? Hoe denken zij de organisatie en zichzelf verder te brengen komend jaar? Toon oprechte belangstelling. Niet alleen als leidinggevende, maar ook als mens.