Blog over het selecteren van de juiste medewerker

5 vragen die je moet stellen aan een sollicitant

Wil je de juiste kandidaat vinden voor het invullen van je vacature? Stel dan de juiste vragen! Waarschijnlijk heb je al een lijstje met goede vragen paraat. Maar wij leggen uit waarom je de volgende 5 vragen absoluut moet stellen tijdens een sollicitatiegesprek. 

1. Hoe heb je dit gesprek voorbereid?

Deze vraag beantwoordt de mate van motivatie van de sollicitant voor je vacature. Hoe hoger deze is, hoe beter de kandidaat zich zal voorbereiden op het sollicitatiegesprek. Het inlezen in de vacature, een uitvoerig bezoek aan de website en het doorspitten van jullie blog is voor een serieuze kandidaat de normaalste zaak van de wereld.

 

2. Wat zijn je minder goede eigenschappen?

Uiteraard wil je weten wat de sterke eigenschappen van je potentieel nieuwe werknemer zijn. Maar voor het volledige beeld vergeet je niet te vragen naar de minder goede eigenschappen. Het laat de sollicitant bewust nadenken over zijn kwetsbaarheden. Lukt het je gesprekspartner niet om minder goede eigenschappen van zichzelf te benoemen? Dan heeft diegen geen goed beeld van zichzelf waarin hij of zij verder wilt groeien. 

 

3. Hoe omschrijf je jezelf in een stressvolle situatie?

Iedereen heeft wel eens te maken gehad met een stressvolle situatie. Het is interessant om te weten hoe iemand in deze situatie handelt. En…? Schuift de kandidaat de verantwoording af? Of voelt hij zich schuldig en had hij er slapeloze nachten van? Zo weet je meteen hoe betrokken de kandidaat is bij issues die zich op de werkvloer voordoen.

 

4. Hoeveel vliegtuigen vertrekken er per dag van Schiphol?

Wil je de improvisatieskills van de sollicitant testen? Kom dan met een vraag die de kandidaat totaal niet aan ziet komen. Wanneer je een werknemer zoekt die spontaan en ad rem is, dan is dit de mogelijkheid voor de kandidaat om zich te bewijzen.

 

5. Waar sta je over vijf jaar?

Dé simpelste manier om de ambities van de sollicitant te testen, is het stellen van deze vraag. Hoewel vrijwel niemand precies weet waar hij of zij in de toekomst staat, kan het antwoord van de sollicitant zeer waardevol zijn. Het schetst waarschijnlijk een goed beeld van iemands ambities. En lopen deze toekomstplannen parallel aan die van jouw organisatie? Dan is de kans op een succesvolle samenwerking zeer aannemelijk!