Blog over het motiveren van je teamleden

5 motivatietechnieken om medewerkers te motiveren

Demotivatie is de doodsteek van een soepel lopend en goed presterend team. Maar wat doe je er als leidinggevende aan? We helpen je verder op weg met vijf praktische motivatietechnieken om personeel te motiveren.

Motivatie tip 1: creëer een werksetting met autonomie

Vind jij het fijn om gemicromanaged te worden? Grote kans van niet. Dit is namelijk voor veel werknemers een regelrechte hit in de allergiezone. Geef dus vertrouwen als je een vraagstuk bij een teamlid neerlegt. En: juich eigen initiatief toe en geef de ruimte om dit uit te werken.

Ook belangrijk hierbij: creëer een cultuur waarin fouten maken mag. Dit geeft een groter gevoel van openheid en vergroot de kans dat een werknemer beter werk oplevert.

Motivatie tip 2: stuur aan op ontwikkeling

(Bijna) iedereen voelt zich gemotiveerder als ze het gevoel hebben vooruit te gaan. Help teamleden dan ook om zich te ontwikkelen. Ga het gesprek aan wat hun drijfveren, talenten en ambities zijn en kijk hoe jij hier als manager in kunt faciliteren.

Stimuleer daarnaast ook een open feedbackcultuur waarin teamleden zich veilig voelen om elkaar feedback te geven. Zonder kritiek stagneert groei, dus kritiek is goed. Maar dan wel op een constructieve respectvolle manier. Je merkt dat hierdoor andere gesprekken ontstaan en je teamleden elkaar snller verder helpen.

Motivatie tip 3: stel heldere doelen

En daarmee bedoelen we niet enkel doelen met cijfertjes. Ook al is dit belangrijk voor de meetbaarheid van voortgang, zijn de meeste werknemers gevoeliger voor verhalen dan nummers. Kijk dus bij het bespreken van de cijfers ook een stuk achtergrond. Voor welke klanten doen we dit? En wat is jullie impact op het leven van die klant.

Focus daarbij niet te veel op de resultaten die het team moet boeken. Wel op het effect dat die resultaten creëert. Deze context vergroot de betrokkenheid en geeft meer duiding. En grote kans dat dit ook helpt bij het motiveren van werknemers.

Motivatie tip 4: bouw aan verbondenheid

Vertrouwen is vaak de sleutel voor een goed functionerend team met blije medewerkers. Een team dat elkaar vertrouwt is dan ook eerder geneigd om elkaar te helpen. Motivatietechnieken om deze connectie te vergroten zijn onder andere successen delen en kwetsbaarheid tonen. Ook als leidinggevende ben jij tenslotte een mens. Geef dus ook dingen van jezelf bloot en toon compassie en empathie. Dit verkleint die klassieke kloof tussen werknemer en manager.

Een andere goede manier voor de motivatie van medewerkers is om gezamenlijke momenten te creëren met het team. Onder andere door stil te staan bij die successen en ze met elkaar te vieren. Maar ook door samen dingen te ondernemen zoals een (online) teamuitje of team trainingen. Wel belangrijk: geef deze activiteiten een vrijblijvend karakter en maak het geen 'moetje'. 

Motivatie tip 5: stem je managementstijl af op de medewerker

Klinkt misschien logisch, maar toch gebeurt het vaak niet. En dat terwijl het ene teamlid vaak toch echt anders is dan het andere. En daarmee ook beter reageert op een bepaalde aanpak. Heeft een teamlid bijvoorbeeld voornamelijk coachende aanmoediging nodig of juist heldere sturing? Bepaal dit per teamlid en stem je managementstijl hierop af. Meer hierover lees je in onze blog over leidinggevende stijlen.

 

Meer weten over het motiveren van medewerkers?

Bekijk dan ook onze andere handige tips. Zo blijf je Continu groeien. En daar worden jij én je team beter van!